Szijjártó: Magyarország kész segíteni Ukrajnának az árvíz elleni védekezésben

2020. június 27., 13:56

A „Tisza” Többnemzeti Műszaki Zászlóalj magyar katonái készen állnak, hogy ha az ukrán hatóságok igényt tartanak rájuk, az Ukrajnát sújtó árvíz helyszínére utazzanak – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán péntek délután.

Szijjártó Péter bejegyzésében felidézte: az Ukrajna egyes részeit sújtó időjárás miatt az ország több területén alakultak ki árvizek és áradások az elmúlt napokban.

A védekezés és a kárelhárítás sikere érdekében felajánlottuk segítségünket szomszédainknak – tette hozzá. Mint írta, a természeti katasztrófák utáni feladatok elvégzésére szakosodott „Tisza” Többnemzeti Műszaki Zászlóalj magyar katonái készen állnak, hogy amennyiben az ukrán hatóságok igényt tartanak rájuk, a kijelölt helyszínre utazzanak.

A magyar–román–szlovák–ukrán összetételű „Tisza” Többnemzeti Műszaki Zászlóalj célja a Tisza vízgyűjtő területén bekövetkezett árvizek, illetve más természeti csapások, ökológiai katasztrófahelyzetek esetén az érintett lakosság megsegítése, a károk elhárításában való részvétel.

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat csütörtök délelőtti jelentése szerint, amelyből az UNIAN ukrán hírügynökség idézett, eddig a nyugati országrészben 285 települést öntött el a heves esőzések okozta árvíz. A hirtelen leesett nagy mennyiségű csapadék következtében több patak, folyó, köztük a Tisza vízszintje is jelentősen megemelkedett, a víz több helyütt kilépett a mederből. A legsúlyosabb helyzet Ivano-Frankivszk megyében alakult ki – ahol hárman életüket is vesztették az ítéletidő következtében és 234 település került víz alá –, továbbá Lemberg (Lviv), Csernyivci, Kárpátalja és Ternopil megyékben. Az öt érintett megyében tízezer házat árasztott el a víz, 117 kilométer út vált járhatatlanná és 64 híd semmisült meg. Ezen felül 500 kilométernyi útszakaszon és 135 hídban keletkeztek károk.

(MTI)