A házelnök szerint nincs alapja a parlament feloszlatásának

2020. június 28., 11:49

Jelenleg a Legfelső Tanácsban a Nép Szolgájának egypárti többsége van, nincs semmiféle alapja a parlament feloszlatásának – jelentette ki az egyik tévécsatornának adott interjújában Dmitro Razumkov házelnök, akit a zn.ua idéz.

Arra a kérdésre, vajon a „monotöbbség” „inkább élő-e vagy inkább nem”, Razumkov kijelentette, hogy „élő, abszolút élő és dolgozó”. Bár a monotöbbség nem támogatta a kormány cselekvési tervét, a frakció „törvényjavaslatokról és személyi kérdésekben dönt szavazattöbbséggel” – mutatott rá.

A Legfelső Tanács elnöke szerint normális jelenség, ha a képviselők egy részének saját véleménye, álláspontja van bizonyos kérdésekben, s 10-20%-uk nem támogat bizonyos döntéseket. „Ez normális és ez alátámasztja a demokratikus alapelveket mind a parlamentben, mind a monotöbbségben” – hangsúlyozta Razumkov.

A házelnök egyben emlékeztetett, hogy egyértelműen meg van határozva, mely esetekben lehet feloszlatni a Legfelső Tanácsot. Mint fogalmazott, jelen helyzet szerint ezen esetek egyike sem forog fenn.

Emlékeztetett arra is, hogy amennyiben előrehozott parlamenti választásokra került sor, a parlamentet egy éven belül nem lehet ismét feloszlatni, márpedig ez az egy év még nem telt le.

A zn.ua felidézi, hogy Volodimir Zelenszkij elnöki tevékenységét a törvényhozás feloszlatásával kezdte. Tavaly május 21-én aláírt rendeletével feloszlatta a Legfelső Tanácsot és július 21-ére előrehozott választásokat írt ki.

(zn.ua/Kárpátalja)