Egy hónap alatt 5%-kal csökkent az elnök népszerűsége

2020. július 3., 09:48

Ha mostanában rendeznének elnökválasztást Ukrajnában, egyetlen jelölt sem kapná meg az első fordulóban a szavazatok több mint 50%-át, és a második fordulóba Volodimir Zelenszkij hivatalban lévő államfő mellett Jurij Bojko, az Ellenzéki Platform – Az Életért párt társelnöke jutna be – jelentette a strana.ua a Rejting Csoport június közepén készült felmérését ismertetve.

Ha az elnökválasztásra a közeljövőben kerülne sor, Volodimir Zelenszkij kapná a legtöbb szavazatot az első fordulóban (25%-ot az összes válaszadó körében és 35%-ot azoknál, akik bizonyosan elmennek szavazni, s azt is eldöntötték már, hogy kire adják a voksukat). A második helyen Jurij Bojko végezne (ő a voksok 15%-át, illetve 20%-át szerezné meg), majd Petro Porosenko (11%, illetve 16%), Julija Timosenko (6% és 8%), Ihor Szmesko (3% és 4%), valamint Anatolij Hricenko (2% és 3%) következne.

A felmérés értelmében Zelenszkij népszerűsége csaknem 5%-kal esett vissza egyetlen hónap alatt: májusban még a válaszadók 39,9%-a lett volna kész őt támogatni a választás első fordulójában, júniusban viszont csak a 35%-uk.

(strana.ua/Kárpátalja)