A parlament a héten vizsgálja az orosz tannyelvű iskolák ukránosításáról szóló törvénytervezetet

2020. július 14., 08:29

A Legfelső Tanács még a héten megtárgyalja az orosz tannyelvű iskolák ukrán nyelvre történő áttéréséről szóló törvénytervezetet – erősítette meg Dmitro Razumkov házelnök hétfőn az egyeztető tanácsi ülésen, adta hírül az unn.com.ua hírportál.

Razumkov támogatta Olekszand Kornyijenko, a Nép Szolgája párt első frakcióvezető-helyettese indítványát, miszerint még ezen a héten meg kell tárgyalni az orosz tannyelvű iskolai oktatás ukránosításáról szóló törvénytervezetet. „Kérjük, hogy még ezen a héten tűzzék napirendre az orosz tannyelvű iskolák ukránra történő áttérését szabályozó 2362. sz. törvénytervezet tárgyalását” – mondta Kornyijenko. Hozzátette: ennek a törvénynek szeptembertől hatályba kell lépnie, ezért most, nem pedig a következő parlamenti ülésszakban kell elfogadni a jogszabályt.

Razumkov azt javasolta, hogy csütörtökön tárgyalják a törvénytervezetet.

Ljubomira Mandzij előző megbízott oktatási miniszter egy márciusi nyilatkozatában jelezte, hogy a következő tanévtől az orosz iskolák 5–11. osztályai 80 százalékban ukrán oktatási nyelvre térnek át. Szerinte ehhez teljesen fel vannak készítve a pedagógusok. Azt is elmondta, hogy Ukrajnában 190 orosz tannyelvű iskola működik.

(vb/karpat.in.ua)