„Parlamenti reform” készül a Legfelső Tanácsban

2020. július 20., 14:46

A Legfelső Tanácsban tart az úgynevezett ellenzékről szóló törvény előkészítése, amely lényegesen módosítaná az ukrán törvényhozás munkáját – írja a hromadske.ua Halina Tretyjakova, a Nép Szolgája párt parlamenti képviselője nyomán.

„Az egyik sürgető probléma ma annak a jogszabálynak a kidolgozása, amelyet csoportokban készítenek elő, s az ellenzékről szóló törvénynek nevezik. Valójában a parlamentnek nem csak az ellenzék, hanem a koalíció terén is változásokra van szüksége” – jelentette ki a képviselő.

Elmondása szerint a törvénytervezet megvitatására létrehozott munkacsoport egyik javaslata a koalíció működésének leírása, és nem csak az, hogy az ellenzék hogyan mozdíthatja elő az elképzeléseit.

Tretyjakova szerint ki kell dolgozni a koalíciós megállapodás nagy „szervezeti részét”, amely leírja, hogy a politikai erők miként állapodnak meg az együttműködésről a Radában. A kormánypárti képviselőnek meggyőződése, hogy ez elősegítené a honatyák közötti együttműködést, valamint elkerülhetővé tenné a parlamentben a verekedést és az egyéb negatív jelenségeket. Tretyjakova mindezt „nagy parlamenti reformnak” nevezte, amely még nincs törvénybe foglalva.

A hromadske.ua úgy tudja, a kormánypárt szeptemberben bocsátaná vitára az ellenzékről szóló jogszabály tervezetét. 

A korrespondent.net emlékeztet, hogy Halina Tretyjakova, a parlament szociálpolitikai bizottságának elnöke nemrég botrányt okozott kijelentésével, miszerint „sterilizálni” kellene az alacsony jövedelmű embereket.

(hromadske.ua/korrespondent.net/Kárpátalja)