Az államfő aláírta a választási jogszabályokat módosító törvényt

2020. július 23., 10:29

Volodimir Zelenszkij elnök aláírta Az Ukrajna bizonyos jogszabályainak módosításáról a választási törvények tökéletesítését illetően című jogszabályt – jelentette a korrespondent.net az Elnöki Hivatal sajtószolgálata nyomán.

A módosítások célja a jogszabályi rendelkezések tökéletesítése, a határidők pontosítása, a választási eljárások egyszerűsítése és egységesítése. Módosul egyebek mellett Ukrajna Választási törvénykönyve, A központi választási bizottságról, A szavazók állami nyilvántartásáról szóló törvény.

Az aláírt törvény nyomán változik többek között a választási dokumentumok kitöltésének rendje, a szavazatszámlálás folyamata, a jelöltek által benyújtandó dokumentumok jegyzéke. Emellett csökken a helyhatósági választásokon indulók által fizetendő pénzügyi biztosíték összege, érintik a változások a Központi Választási Bizottság és a Szavazók Állami Nyilvántartásának működését, valamint a közigazgatási és büntetőjogi felelősségre vonást a választások során elkövetett jogsértésekért.

A korrespondent.net emlékeztet, a parlament július 16-án fogadta el a választások jogi szabályozását módosító dokumentumot.

(korrespondent.net/Kárpátalja)