Közel nyolcezren vallottak be egymillió hrivnyát meghaladó jövedelmet

2020. július 23., 09:07

Az idei adóbevallási „kampány” alapján közel nyolcezer ukrán polgár vallott be több mint egymillió hrivnya 2019-ben szerzett jövedelmet – jelentette az UNIAN hírügynökség az Állami Adószolgálat sajtószolgálata alapján.

A tájékoztatás szerint az elmúlt évhez képest háromezerrel nőtt az egymillió feletti jövedelmet bevallók száma. Emellett hárman vallottak be egymilliárd hrivnyát meghaladó jövedelmet. Egyikük dnyiprói lakos, ketten kijevi illetőségűek.

A „milliomosok” összesen 68,3 milliárd hrivnya jövedelmet vallottak be, amire közel kétmilliárd hrivnya adót vetettek ki.

A jelentésből kitűnik, hogy a leggyakrabban, az esetek 40%-ában (3242 személy) kijeviek vallottak be egymillió hrivnyát meghaladó jövedelmet, majd a Dnyipropetrovszk megyeiek következnek (8%, 616 személy) és a Harkiv megyeiek (7,4%, 593 személy).

A legnagyobb összegű adót (személyi jövedelemadót és hadiilletéket) egy kijevi lakos tüntette fel. Neki 304 millió hrivnyát kell megfizetnie az államnak.

Az UNIAN emlékeztet, az ukrán polgárok a 2019. évi bevallási kampány során 94,37 milliárd hrivnya jövedelmet vallottak be a 2018-as esztendő után, ami 39,9%-kal volt több, mint az azt megelőző évben.

(unian.ua/Kárpátalja)