Az amerikai nagykövetség aggodalmát fejezte ki az aktivisták és politikusok elleni támadások miatt

2020. július 24., 10:20

Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége aggodalmát fejezte ki az aktivisták és politikusok ellen végrehajtott közelmúltbeli támadások miatt, és a megfelelő kivizsgálásukra szólított fel – jelentette a Jevropejszka Pravda a nagykövetségnek a Twitteren megjelent közleménye nyomán.

„Aggódunk a politikusok és a civil társadalom képviselői ellen irányuló közelmúltbeli lehetséges támadások miatt. Felszólítjuk a bűnüldöző szerveket, hogy alaposan vizsgálják ki ezeket az eseteket, és gondoskodjanak minden érintett felelősségre vonásáról. A virágzó demokráciákban a polgároknak lehetőségük kell legyen véleményük kifejezésére anélkül, hogy félteniük kellene a testi épségüket” – áll a közleményben.

Korábban az EU, Nagy-Britannia és Svájc nagykövetségei nyilatkozataikban aggodalmukat fejezték ki Vitalij Sabunyin, a Korrupcióellenes Központ (CPK) elnöke házának felgyújtása miatt.

Az Ukrajinszka Pravda előzőleg arról számolt be, hogy Sabunyin, aki a CPK társalapítója, bejelentette: július 24-ére virradóra felgyújtották a házát, az esetben senki nem sérült meg.

Később Darija Kalenyuk, a CPK másik társalapítója közölte, hogy a tűz helyszínén robbanószer maradványaira bukkantak.

(eurointegration.com.ua/pravda.com.ua/Kárpátalja)