Gazdasági miniszter: manipulációkra használták a hrivnya árfolyamát

2020. július 24., 08:37

Az hrivnya megerősödése 2019-ben a gazdaság visszaeséséhez vezetett – jelentette ki Ihor Petrasko gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági miniszter az RBK – Ukrajinának adott interjújában. Ezenkívül Petrasko úgy vélte, az Ukrán Nemzeti Bankhoz (NBU) közeli struktúrák spekuláltak a belföldi államkötvények piacán.

„Az árfolyamot manipulációra használták. Látnunk kell, hogy az árfolyam tavalyi erősödése 23,5 hrivnya/dollárig lényegében megalapozta az iparunk és a GDP-visszaesését” – jelentette ki a tárcavezető.

Véleménye szerint 2019-ben az NBU nem vásárolt fel elegendő valutát feltöltendő a tartalékokat, lehetővé téve ezzel a hrivnya megerősödését.

„Hiszen amikor az árfolyam ingadozva 28,5 hrivnya/dollárról 23 dollárig megy, gondolhatjuk, milyen katasztrofális következményei vannak ennek az exportorientált iparunk számára” – mutatott rá.

A miniszter szerint az árfolyam-ingadozások a produktív sávból az improduktívba vitték át az árrést.

„Az államkötvények hozamai akkoriban túlzottak voltak, és elérték a 30%-ot bármilyen kockázat nélkül. Hogyan lehetett ezt megengedni? Az átváltási árfolyam segítségével alaptalanul elvették a pénzt az iparosoktól, a gazdáktól, nem töltötték fel a tartalékokat, amikor feltölthették volna” – mondta Petrasko.

A tárcavezető úgy vélte, a GDP esését nem Olekszij Honcsaruk kormánya alapozta meg, hanem az NBU észszerűtlen árfolyampolitikája.

(rbc.ua/Kárpátalja)