A karantén csúcsán a munkavállalók 17%-át érinthette a rejtett munkanélküliség

2020. július 30., 09:45

Akár 3,1 millió ukránt (vagyis a munkaerő 17%-át) is érinthetett a karantén csúcsán a rejtett munkanélküliség, amennyiben csökkent a foglalkoztatásuk vagy fizetés nélküli szabadságra küldték őket – közölte az Ekonomicsna Pravda a Gazdasági Stratégiák Központjának (CESZ) munkatársai nyomán, akik a közvélemény-kutatások adatait elemezték.

„Ugyancsak a közvélemény-kutatások szerint akár 2,8 millió ukrán, vagyis a munkaerő 16%-a is elveszíthette ideiglenesen a munkáját. Ugyanakkor a hivatalos források azt mutatják, hogy a munkahely elvesztésének ennek csupán a töredéke volt kitéve. Az Állami Statisztikai Szolgálat adatai szerint, a CESZ számításai alapján csak körülbelül 368 000 ukrán (a munkaerő 2%-a) vesztette el a munkáját.

Még ha az elbocsátások tényleges száma közelebb is állt az alsó határhoz, az elbocsátások bizonyos iparágakban és az árnyékban dolgozókra koncentrálódtak – ezek többnyire kevésbé jól szituált emberek, akiknél nincs »légzsák« elbocsátás esetére” – áll a közleményben.

A CESZ szerint az elbocsátások számának csökkentéséhez az állami támogatásoknak azokra a szektorokra kell összpontosítania, amelyek a legnagyobb kárt szenvedték el.

„Ezenkívül a CESZ javasolja egy olyan mechanizmus kidolgozását, amely támogatja azokat az embereket, akik elveszítik a munkahelyüket, de nem keresnek újat – vagy azért, mert kétségbeesettek, vagy azért, mert fizikailag nem képesek erre (például, mert a karantén alatt otthon vannak a gyermekkel)” – írják.

Kitérnek arra is, az adatok közötti eltérés azt jelzi, hogy a kormányzati statisztikák nincsenek hozzáigazítva az ilyen válságokhoz.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)