Kormány: Az egyetemek maguk dönthetik el, hogy a távoktatást választják-e

2020. július 31., 12:42

Az egyetemek olyan fokú autonómiával és önkormányzatisággal rendelkeznek, amely lehetővé teszi számukra, hogy önállóan határozzanak az oktatás formájáról – jelentette ki Denisz Smihal miniszterelnök azon a helyhatósági szervek és a szakminisztériumok képviselőivel konferenciahívás formájában megrendezett tanácskozáson, amelyről az Ukrajinszka Pravda számolt be a miniszteri kabinet sajtószolgálata nyomán.

„Ukrajnában gyakorlatilag 1,2 millió hallgató van, és fontos, hogy az oktatási folyamat számukra biztonságos környezetben zajlódjék. Arról, hogy a hallgatók távoktatásban vesznek részt, vagy bejárnak az egyetemre, az egyes régiók járványügyi helyzetét figyelembe véve kell dönteni. Természetesen minden döntést gyermekeink biztonságára való tekintettel kell meghozni” – jelentette ki.

Ugyanakkor az Oktatási és Tudományos Minisztérium javasolja a felsőoktatási intézményeknek, hogy a tanév megkezdését a 641. sz. kormányrendeletben rögzített karanténintézkedések figyelembevételével tervezzék.

Kedvező helyzet esetén a tárca a következő ütemterv szerint ajánlja a 2020/2021-es tanév indítását:

  • az 1. évfolyam hallgatói számára (bachelor képzési szint), akik ebben az évben iratkoznak be a felsőoktatási intézményekbe – 2020. szeptember 1. és 15. között;

  • az idősebb hallgatók számára, a második évfolyamtól kezdve – 2020. szeptember 1-jétől;

  • a magiszter képzési szint elsőéves hallgatói számára – 2020. szeptember 11. és 15. között.

Smihal hangsúlyozta azt is, hogy a tanév Ukrajna egész területén idejében, azaz szeptember 1-jén elkezdődik.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)