Az őshonos népekről rendelkező törvényt ígért Zelenszkij

2020. augusztus 10., 10:29

Ukrajnában folyamatban van az őshonos népek törvényi meghatározásának és a krími tatár nép státuszának kidolgozása – közölte az UNIAN hírügynökség az Elnöki Hivatal Telegram-csatornája nyomán.

Volodimir Zelenszkij államfő a világ őshonos népeinek nemzetközi napja alkalmából jelezte, hogy Ukrajna az őshonos népek és a krími tatár nép őshonosi státuszának meghatározásán dolgozik.

„E kérdés rendezése már régóta esedékes, és végre pontot kell tennünk a végére. Bizonyossággal jelenthetjük ki, feltétlenül megüljük a szolidaritásnak ezen ünnepét a szabad Bahcsiszarájban és az egész Krímen” – adott hangot meggyőződésének.

Hangsúlyozta, a Krím Oroszország általi ideiglenes megszállásával a krími tatár nép jogainak védelme és speciális státuszának törvényi meghatározása még fontosabbá vált Ukrajnában.

„Ezért közös feladatunk most a krími tatárok jogainak védelme, a nyelv, a kultúra átfogó fejlesztésének és az identitás megőrzésének elősegítése a népnél, amely jelenleg nem képes teljes értékűen fejlődni történelmi Hazájában, a Krím félszigeten. Nagyon fontos számunkra, hogy mindent megtegyünk a krími tatárok mint Ukrajna őshonos népe jogainak helyreállítására” – tette hozzá Zelenszkij.

(unian.ua/Kárpátalja)