Törvény készül a személytaxi-szolgáltatás kifehérítéséről Ukrajnában

2020. augusztus 10., 08:36

Törvénytervezetet készít az Infrastrukturális Minisztérium a személyfuvarozási szolgáltatás legalizálásáról, az új jogszabály a jelenleg hatályos taxis licencek bevonását és új iparűzési engedélyek kiadását, valamint kötelező utasbiztosítást írná elő – közölte Vladiszlav Kriklij infrastrukturális miniszter Facebook-oldalán, adta hírül az rbc.ua hírportál.

A tárcavezető szerint a törvénytervezethez, amelynek szövege a minisztérium honlapján érhető el, még benyújthatók megjegyzések és javaslatok. Mint jelezte, Ukrajnában 220 ezren foglalkoznak taxizással, ami a gazdaságilag aktív lakosság 1,1 %-a. Közlése szerint a személyszállítással foglalkozók döntő többsége illegálisan, engedély és egyéni vállalkozói bejegyzés nélkül nyújt szolgáltatásokat. Az illegális taxisok aránya eléri a 98 %-ot – tette hozzá.

Kriklij hangsúlyozta, hogy ki kell fehéríteni a személytaxi-szolgáltatást, mivel Ukrajnában a taxi- és személyfuvarozási piac éves forgalma mintegy 40 milliárd hrivnyát tesz ki. Leírása szerint a törvénytervezet a jelenleg hatályos taxizási licencek bevonását és új iparűzési engedélyek kiadását írja elő a tevékenység kezdeti dátumának megjelölésével, egyúttal kötelezővé tenné a fuvarozók felelősségvállalását az utasokat illetően, és havi vagy éves működési engedélyek kiadását tenné lehetővé, továbbá kötelező lenne utasbiztosítás megkötése a személyfuvarozók számára.

(vb/karpat.in.ua)