A csapatszétválasztásról és az aknamentesítésről tárgyaltak a TKG-ban

2020. augusztus 20., 11:18

A Donyec-medencei fegyveres konfliktus rendezésére létrejött háromoldalú kapcsolattartó csoport (TKG) biztonsági munkacsoportjában 20 aknamentesítési helyszínről állapodtak meg a normandiai négyek 2019. december 19-i párizsi csúcstalálkozójának közleményében előirányzott frissített terv keretében – jelentette a korrespondent.net az ukrán Elnöki Hivatal tájékoztatása nyomán.

Mint rámutatnak, ez lehetővé teszi, hogy előrelépést érjenek el a normandiai formátumban létrejött párizsi megállapodások végrehajtása terén és közelebb kerülhetnek a normandiai négyek berlini csúcstalálkozójának megtartásához.

„Az ukrán fél támogatta a TKG keretegyezményének kidolgozását az aknamentesítésről, ami segít optimalizálni a további munkát ezen a téren” – áll a sajtószolgálat közleményében.

Az ukrán küldöttség ugyancsak támogatta a négy újabb csapatszétválasztási szakaszra vonatkozó javaslatokat.

A biztonsági munkacsoport ülésén Yaşar Halit Çevik, az EBESZ Speciális Megfigyelő Missziójának (SMM) vezetője jelezte, hogy a tűzszüneti rendszer megszilárdítását szolgáló kiegészítő intézkedéscsomag július 27-i bevezetése óta a felek összességében betartják a fegyvernyugvást, augusztus elején pedig az EBESZ SMM nem rögzített egyetlen tűzszünetsértést sem.

A korrespondent.net felidézi, hogy korábban Leonyid Kravcsuk volt ukrán elnök vette át az ukrán küldöttség vezetését a háromoldalú kapcsolattartó csoportban.

(korrespondent.net/Kárpátalja)