Az ügyészség megnevezte az ilovajszki tragédia okát

2020. augusztus 22., 13:18

Az egyetlen tényező, amely 2014 augusztusában a tragikus ilovajszki eseményekhez vezetett, az Orosz Föderáció katonai agressziója volt – ismertette a korrespondent.net az ukrán legfőbb ügyészi hivatal szakértők következtetéseire és egyéb bizonyítékokra hivatkozó tájékoztatását.

Az ügyészség megállapította, hogy augusztus 24–25-én az ukrán erőket az orosz reguláris hadsereg egységei és az illegális fegyveres alakulatok kerítették be.

Abban az időben az orosz hadsereg reguláris egységeinek csoportja Ilovajszk közelében 3500 katonából, mintegy 60 tankból, 320 páncélozott járműből, 60 ágyúból, 45 aknavetőből és 5 harckocsi-elhárító rakétarendszerből állt.

Az orosz egységek kritikus fölénye létszámban és tűzerőben súlyos veszteségeket eredményezett az ukrán oldalon: 366 elesett, 429 sebesült és 300 fogságba esett.

A legfőbb ügyészi hivatal az ilovajszki események kivizsgálása során 110 személy ellen indított büntetőeljárást, köztük az Orosz Föderáció 68 polgára, ezen belül 21 miniszter ellen.

Negyvenegy személy ügyét vádemeléssel továbbították a bíróságnak. Az ukrán bíróságok 35 személyt találtak bűnösnek, többek között 13 oroszt, köztük az orosz fegyveres erők három katonáját.

(korrespondent.net/Kárpátalja)