Hivatalosan elkezdődött szombaton a helyhatósági választási kampány Ukrajnában

2020. szeptember 6., 09:18

Hivatalosan is elkezdődött szombaton az október 25-re kitűzött helyi önkormányzati választások kampányidőszaka, a községi, nagyközségi és városi polgármesteri és tanácsi képviselőválasztások idén új választójogi törvény szerint folynak majd Ukrajna új területi szerkezete és a településtársulások választásra jogosult lakosai számának figyelembevételével – közölte szombaton az Ukrinform állami hírügynökség.

A tudósítás szerint a községi, nagyközségi és városi tanácsok megválasztása azokban a településtársulásokban, amelyekben a választópolgárok száma nem éri el a 10 ezret, változatlanul a többségi választási rendszer alapján, többmandátumú választókerületekben történik. Minden ilyen választókerületből legalább két, de legfeljebb négy képviselő válaszható meg. A választás egyfordulós.

Az idei helyhatósági választások újdonsága a kötelező genderkvóta a helyi szervezetek és pártok választási listájának összeállítása során, ami azt jelenti, hogy a választási listán szereplő minden öt jelölt között legalább két nőnek kell lennie.

A Központi Választási Bizottság (CVK) naptári terve szerint a pártok vezetésének döntését helyi szervezeteik részvételéről a választásokon szeptember 6-ig kell benyújtani a CVK-nak. A jelöltek indítása a települési tanácsok elnöki és képviselői tisztségeinek betöltésére szeptember 15. és 24. között történik, a jelöltek bejegyzéséről szóló információk közzétételének október 2-ig kell befejeződnie. A választást megelőző agitáció a jelölt bejegyzéséről hozott döntést követő napon kezdődhet. A meghívókat a választóknak október 15-ig kell kézbesíteni, a szavazás október 25-én 08:00 órától 20:00 óráig tart. A választások eredményeit a CVK-nak november 3–6. folyamán kell kihirdetnie.

(vb/ukrinform.ua)