Kuleba: Ukrajna többet nem módosítja oktatási törvényét más országok követelésére

2020. szeptember 9., 14:18

Ukrajna nem tervezi oktatási törvényének a módosítását, de kész úgy a gyakorlatba ültetni, hogy megvédje a saját érdekeit és más országok érdekeit, közte Romániáét – jelentette ki Dmitro Kuleba külügyminiszter kedden bukaresti látogatása során, adta hírül az Interfax-Ukrajina hírügynökség.

Az ukrán diplomácia vezetője elmondta: „Ukrajna külügyminisztereként saját országom hatályos törvényeinek megfelelően kell eljárnom. Amikor az oktatásról szóló törvényt elfogadtuk, az Európa Tanács Velencei Bizottsága több megjegyzést tett vele kapcsolatban. Ukrajna módosításokat hajtott végre a törvényben és teljesítette a Velencei Bizottság ajánlásait.” Mint hangsúlyozta, „Nem tervezzük az oktatási törvény további módosítását, hogy eleget tegyünk valamely ország követelésének.” Hozzátette, hogy Kijev teljes mértékben úgy áll a törvény gyakorlatba ültetéséhez, hogy Ukrajna érdekei és az adott konkrét esetben Románia érdekei védve legyenek.

Kuleba a román fél értésére adta, hogy Ukrajna nem érdekelt a román kisebbség asszimilációjában, de szeretné jobban integrálni a közösséget az ukrán társadalomba. „Szeretném ismételten aláhúzni, hogy számomra az ukrajnai román kisebbség közkincs, ezért úgy fogunk dolgozni, hogy a románok Ukrajnában megmaradjanak románoknak, de emellett ukránok is legyenek, integrálódjanak az ukrán társadalomba” – emelte ki.

A külügyminiszter arról is biztosította tárgyalópartnereit, hogy Ukrajna az ukrán és a román nemzeti érdekek iránti közös tisztelet szellemében szeretné rendezni valamennyi problémás kérdést, beleértve az olyan érzékenyeket is, mint a nemzetiségi kisebbségek kérdése. „Tiszteljük Bukarest álláspontját a nemzeti kisebbségek jogainak védelmét illetően, és látom, hogy Bukarest tiszteli Kijev álláspontját ebben a kérdésben, mi készek vagyunk a párbeszédre” – mondta Dmitro Kuleba.

(vb/karpat.in.ua)