Újabb tűzszünetsértésekről számolt be az EBESZ

2020. szeptember 12., 11:18

Donyeck megyében az EBESZ megfigyelői öt tűzszünetsértést tapasztaltak a szakadárok részéről – derül ki a Speciális Monitoring Misszió (EBESZ SMM) pénteki jelentéséből, amelyet a korrespondent.net ismertet.

A beszámolóból kitűnik, hogy a szeparatisták az elmúlt nap folyamán két robbantást hajtottak végre, és három sorozatot lőttek ki nagykaliberű géppuskából Jaszinovatától délnyugatra. Ugyanakkor Luhanszk megyében már öt napja betartják a tűzszünetet a szembenálló felek.

Összességében az EBESZ a fegyvernyugvás kezdete óta 1006 esetben tapasztalt tűzszünetsértést, ezen belül 176 robbanást, két kilőtt ágyúgolyót, 13 világítórakétát, valamint 815 sorozatot és lövést jegyeztek fel.

Korábban jelentették, az ukrán fél kérésére az EBESZ kivételesen beleegyezett, hogy képviselője a szakadárokkal közösen járőrözzön az ukrán állásoknál a Donyeck megyei Sumi község közelében. Ezt megelőzően a szeparatisták azzal fenyegetőztek, hogy tüzérségi támadást intéznek az állások ellen, mivel szerintük a kormányerők megerősítették azokat, holott a tűzszüneti megállapodás tiltja az ilyen munkálatokat.

(korrespondent.net/Kárpátalja)