Felmérés: Az ukránokat nem érdeklik a helyhatósági választások

2020. szeptember 22., 19:06

A 18–29 éves fiatalok közel 80%-a semmit sem tud a helyhatósági választások lebonyolítási rendszeréről – írja a korrespondent.net a Rejting Szociológiai Csoport felmérését ismertetve.

A közelgő választások időpontját csak a polgárok 35%-a, döntően az idősebb válaszadók ismerik. További 19% számára ismert volt, hogy a választásokra októberben kerül sor, de a napot nem tudta megnevezni, 3% helytelen dátumot nevezett meg. A válaszadók 43%-a egyáltalán nem tudta, mikor tartják a választásokat.

Kiderült, hogy a válaszadók 69%-a nem tudja, milyen rendszer alapján kerülnek megrendezésre a helyhatósági választások. A 18–29 évesek közel 80%-a egyáltalán semmit sem tud a helyhatósági választások lebonyolítási rendszeréről.

A megkérdezettek 57%-a közölte, hogy kész elmenni szavazni, 19% nem tudott egyértelmű választ adni a kérdésre, 9% kijelentette, hogy talán részt vesz a választásokon, 15% pedig kevéssé valószínűnek tartotta a részvételét.

A válaszadók 52%-a jelentéktelen csalásokra számít a helyhatósági választásokon, 22% úgy véli, hogy a csalás jelentős lesz, 20% viszont egyáltalán nem számít csalásra. A 2018. évi elnökválasztáshoz viszonyítva a választási csalásokkal kapcsolatos várakozások jelentősen visszaestek.

(korrespondent.net/Kárpátalja)