A pénzügyminiszter elismerte, hogy nőnek a bérek az Elnöki Hivatalban

2020. szeptember 22., 10:26

Jövőre nő az Elnöki Hivatal munkatársainak bére, a szükséges kiadásokat előirányozták Ukrajna 2021-es költségvetésében – ismerte el Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter a Szabadság Rádiónak adott interjújában.

A tárcavezető szerint az elmúlt 5-6 évben az elnökök nem tartották fontosnak gondoskodni a hivatalukról, ezért az ott dolgozó tisztviselők bére jelentősen elmaradt azokétól, akik a miniszteri kabinet titkárságán, vagy a Legfelső Tanács apparátusában dolgoznak. Ezért döntött a Pénzügyminisztérium saját hatáskörben „az igazságtalanság kiküszöböléséről”.

Marcsenko úgy gondolja, az Elnöki Hivatalban egy „normális szakembernek” havonta közel 20 ezer hrivnyát kell keresnie. Egyben tagadta, hogy a döntésnek politikai háttere lenne. Közölte azt is: vállalja a felelősséget a döntésért.

Korábban a korrespondent.net jelentette, hogy Volodimir Zelenszkij kész 10%-kal csökkenteni hivatala munkatársainak számát, amennyiben az egyéb költségeket nem sikerül lefaragni. Az elnök arra reagált, hogy a jövő évi költségvetés tervezete szerint 40%-kal nőnének az Elnöki Hivatal kiadásai.

(radiosvoboda.org/korrespondent.net/Kárpátalja)