Szijjártó: Magyarország az Ukrajnával való jószomszédi kapcsolatok helyreállításában érdekelt

2020. szeptember 23., 14:41

Magyarország az Ukrajnával való jószomszédi kapcsolatok helyreállításában érdekelt, mert a kialakult helyzet nem jó egyik országnak, illetve a kárpátaljai magyar kisebbségnek sem – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Ungváron az ukrán diplomácia vezetőjével, Dmitro Kulebával tartott közös sajtótájékoztatóján.

Szijjártó bejelentette, hogy a jóindulat jeleként, látogatása alkalmával, ötven lélegeztetőgépet hozott Magyarországról kárpátaljai kórházaknak.

Jelezte továbbá az ukrán külügyminiszternek, hogy magyar részről készen állnak a beregszászi kórház felújításának részbeni finanszírozására, a záhonyi Tisza-híd felújítására, a beregszászi elkerülő és azt a határral összekötő út megépítésére, a nagyhódosi határátkelő megnyitására, valamint 2021-ig az M3-as autópálya kiépítésére az ukrán határig.

„Hat év alatt 90 milliárd forintot biztosítottunk ukrajnai fejlesztési programokhoz, kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, fenntartjuk az Ukrajnába irányuló gázszállításokat, biztosítjuk az ukrán állampolgárok tranzitját Magyarországon keresztül Nyugat-Európa irányába, és a kelet-európai EBESZ-misszióban a magyaroké az egyik legnagyobb kontingens, s ez így marad a jövőben is” – emelte ki a magyar külügyminiszter.

Hozzáfűzte: örömmel vette ukrán kollégája azon megközelítését, amely szerint Kárpátalját közös ukrán–magyar „sikertörténetté” kell tenni. „Ennek nyilvánvalóan magában kell foglalnia azt, hogy a Kárpátalján élő magyarok élvezhessék mindazokat a kisebbségi léthez fűződő jogokat, amelyeket az európai szabályok biztosítanak a számukra” – jegyezte meg. Reményét fejezte ki, hogy sikeres lesz a párbeszéd a kárpátaljai magyar közösség jogainak biztosításáról.

Dmitro Kuleba kérdésre válaszolva közölte: „van reális esély” arra, hogy Ukrajnában is elfogadottá válik a kettős állampolgárság intézménye. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy ez Ukrajnában „jóval szélesebb kérdés”, ami nem csak a magyar kisebbséget érinti.

Szijjártó Péter, szintén újságírói érdeklődésre elmondta, hogy Magyarország „örömmel feloldaná” Ukrajna NATO-val való kapcsolattartásának blokkolását. Szavai szerint ehhez egyetlen egy dologra van szükség, hogy a kárpátaljai magyarok azt jelezzék Budapestnek: megoldódtak a számukra fontos nyelvhasználati és oktatási kérdések.

Az Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozójára vonatkozó kérdésre válaszolva, közölte: ezen a két ország egy átfogó jószomszédi megállapodást szeretne tető alá hozni, amelyet a hamarosan összeülő vegyes bizottságok készítenek elő. Hozzátette, hogy amint a három vegyes bizottság – a kisebbségi, a határmenti együttműködési és az infrastrukturális – sikeresen befejezi ezt az előkészítő munkát, elhárul minden akadály a találkozó megtartása elől.

(MTI)