Drágulni fog a kenyér

2020. október 4., 09:17

A növekvő búzaárak, a cukor, a napraforgóolaj és a kenyérgyártás egyéb összetevőinek emelkedő árai, valamint a hrivnya leértékelődése magasabb kenyérárakat eredményezhetnek – véli Jurij Ducsenko, a Pékek Ukrajnai Egyesületének (VAP) alelnöke, akit az agroportal.ua idéz.

Elmondása szerint az év eleje óta a búza ára 40%-kal, ebből csak szeptemberben 25%-kal nőtt, ami óhatatlanul a liszt árának emelkedéséhez vezet, amely pedig a kenyér költségének közel 50%-át teszi ki. Ezenkívül csupán az elmúlt héten 30%-kal nőtt a cukor ára, az év eleje óta 50%-kal drágult a napraforgóolaj.

„Ugyanakkor azt látjuk, hogy növekszik a gabonaexport, nagy valószínűséggel kénytelenek leszünk megállapítani, hogy liszthiány van az országban, és külföldön szerezni be az ukrán búzából készültet, ám háromszor olyan drágán” – jelezte Ducsenko.

A VAP alelnöke hozzátette, hogy legalább 20%-kal drágultak a csomagolóanyagok, az energiahordozók, a logisztikai szolgáltatások. A Covid–19 miatti példátlan karanténintézkedések szintén pótlólagos kiadásokkal járnak.

Ugyanakkor a beszállítók nem járulnak hozzá az elszámolási haladékhoz, miközben a kenyérgyártók számára a kiskereskedelmi láncok 30 napos fizetéshalasztást állapítanak meg – jelezte Ducsenko.

„A beszállítókkal, ügyfelekkel és alkalmazottakkal szembeni kötelezettségek teljesítéséhez új tartalékokat kell keresni, de azok sem végtelenek. Ezért fel kell készülni a közeljövőben egy rendkívül népszerűtlen intézkedésre – a kenyérárak emelésére. Sajnos többé már nem tűnik lehetségesnek visszatartani. A pékségek nem képesek befolyásolni a búza, a logisztika, az energia árképzését, amelyek közvetlenül befolyásolják a kenyér önköltségét” – hangsúlyozta Ducsenko.

(agroportal.ua/Kárpátalja)