Visszakaphatja régi, „szovjet” nevét két odesszai utca

2020. október 17., 10:28

Az Odesszai Várostörténeti és Helynévi Bizottság támogatta a polgármester kezdeményezését, s úgy döntött, hogy visszakapja korábbi nevét a Mennyei Század sugárút és az Inglesi utca – jelentette a korrespondent.net Hennagyij Truhanov polgármester Facebook-bejegyzése nyomán.

„Folytatjuk az odesszai utcák korábbi neveinek visszaadását. Ezek azok az utcák, amelyeket a dekommunizációs folyamat részeként korábban Miheil Szaakasvili, Odessza megye volt kormányzójának személyes döntése alapján neveztek át. Ma újabb győzelmet arattunk ebben a kérdésben: a várostörténeti és helynévi bizottság támogatta fellebbezésemet, és úgy döntött, hogy visszaadják korábbi nevét a Zsukov marsall sugárútnak és a 25-ös Csapajev-hadosztály utcának.

Truhanov szerint „minden jogalapja megvan” annak, hogy ezek az utcák visszakapják korábbi neveiket. Így a polgármester szerint Georgij Zsukov nem esik a dekommunizációs törvény hatálya alá, mivel a fasizmus ellen harcolt. A hivatalos indoklás szerint viszont Zsukov az SZKP KB tagjaként és védelmi miniszterként a kommunista párt és a Szovjetunió egyik vezetője volt. Ami a 25-ös Csapajev-hadosztályt illeti, a Nemzeti Emlékezet Intézet kifogásolta, hogy a hadosztályparancsnok részt vett az oroszországi szovjethatalom kialakításában. Ugyanakkor az átnevezés ellenzői azzal érvelnek, hogy – egyrészt – az utcát nem Csapajevről, hanem a nevét viselő alakulatról nevezték el, amely részt vett a város védelmében, másrészt a dekommunizációs törvény azokra vonatkozik, akik Ukrajna területén vettek részt a szovjethatalom megteremtésében, a jogszabályban szó sincs Oroszországról, maga Csapajev pedig soha nem járt Ukrajnában.

(korrespondent.net/Kárpátalja)