Zelenszkij az előrehozott választásokat készíti elő a közvélemény-kutatással?

2020. október 18., 09:12

Politikai elemzők nem zárják ki, hogy a választók körében tartandó elnöki közvélemény-kutatásra azért van szüksége Volodimir Zelenszkij államfőnek, hogy formálni kezdje a Nép Szolgája párt választási kampányának „napirendjét” arra az esetre, ha előrehozott parlamenti választásokra kerülne sor – derül ki az Interfax – Ukrajina hírügynökség által a helyhatósági választásokról rendezett október 16-i kerekasztal-beszélgetésen elhangzottakból.

Vadim Karaszjev, a Globális Stratégiák Intézetének igazgatója rámutatott arra is, hogy az elnöknek sikerült befolyásolnia a közbeszédet közvetlenül a helyhatósági választások előtt. Ennek eredményeként immár egy hete a felmérés témáiról folyik a vita, nem pedig a városok és a helyi önkormányzatok problémáiról, valamint a kormányzat számára kényelmetlen témákról, amilyen például a Covid–19, a gazdaság, a közüzemi díjak.

Viktor Nebozsenko, az Ukrán Barométer Szociológiai Szolgálat igazgatója szerint a közvélemény-kutatás precedensé válhat a helyhatósági szervek számára.

„És mi tudjuk, hol jelennek meg a következő közvélemény-kutatások az Ukrajna számára sikertelen és veszélyes kérdésekről. Az ilyen közvélemény-kutatások délkeleten jelennek meg: az orosz nyelvről, a háborúról, a békéről, az Oroszországgal való közeledésről” – mutatott rá Nebozsenko.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)