Freedom House: Ukrajnában nem teljesen szabad az internet

2020. október 21., 08:32

A Freedom House ukrajnai irodájának igazgatója, Matthew Schaaf jelezte, hogy az ország hatóságai kellő indoklás nélkül nagyszámú weboldalt blokkolnak, ezzel figyelmen kívül hagyva az ukránok jogát a cenzúramentességhez – írja az Ukrajinszka Pravda a civil szervezet Szabadság a hálózatban 2020 című jelentése alapján.

„Az ukrán hatóságok továbbra is blokkolnak számos weboldalt és bizonyos típusú tartalmakat a társadalomra jelentett veszélyükre hivatkozva anélkül, hogy meggyőző érvekkel szolgálnának, hogy a blokkolás az egyetlen hatékony és elképzelhető lehetőség. Az emberi jogok és a cenzúra elleni védelemre irányuló jogállamisági elvek folyamatos figyelmen kívül hagyása mellett úgy tűnik, a blokkolás politikája válik az egyetlen, s nem az utolsó lehetőséggé. Sajnos, az állam részéről mindvégig szinte semmilyen erőfeszítés nem irányult arra, hogy megtanítsák és felkészítsék az ukrán állampolgárokat, miként válhatnak az információ és az internet felelős és hozzáértő felhasználóivá” – közölte Schaaf.

A Freedom House rámutatott, hogy 2019 szeptemberében a kormány eltörölte az internetszolgáltatókra vonatkozó engedélyezési követelményeket, amelyekkel csökkenthető lenne a politikai beavatkozás és a korrupció kockázata az információs és technológiai szektorban.

Ezzel szemben a hatóságok két olyan törvényjavaslatot is vizsgáltak, amelyek negatívan befolyásolhatják a digitális jogokat.

A félretájékoztatásról szóló törvénytervezet felelősségre vonást vezethet be a hamis információk szándékos terjesztéséért, és lehetővé teheti az állam számára, hogy meghatározza, ki újságíró.

A médiatörvény tervezete, amelyet 2019 végén iktattak a parlamentben, lehetővé teheti az állam számára az online kiadványok bezárását propaganda közlése miatt.

Ezenkívül 2020 májusában Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij meghosszabbította az Ukrajna-ellenes propaganda terjesztése miatt az Odnoklasszniki és a VK orosz platformokkal szemben bevezetett szankciókat, amelyek „törvényessége változatlanul kérdéses”.

A Covid–19-re válaszul a kormány elindította a Gyij vdoma (Cselekedj otthon) alkalmazást annak követésére, hogy az emberek miként tartják be az önkéntes karantént. Az alkalmazás tárolja a felhasználók tartózkodási helyére vonatkozó adatokat és a digitális lenyomatukat. Mind a Belügyminisztérium, mind a nemzeti rendőrség hozzáférhet ezekhez az adatokhoz.

Tekintettel erre, a Freedom House „részben szabad” országnak minősítette Ukrajnát, ami az internetet illeti.

„Jelentősen javult az ukrajnai online emberi jogi helyzet értékelése annak köszönhetően, hogy az idei elemzés nem vette figyelembe a Donyec-medence ideiglenesen megszállt keleti területein kialakult helyzetet. Ennek eredményeként az értékelés megváltozott a B4 (öncenzúra), a B8 (digitális aktivizmus) és a C8 (kiberbiztonság) kérdésében. Az ország helyzete ugyanakkor nem változott lényegesen” – állapították meg.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)