Feltárták az AN–26 katasztrófájának okait

2020. október 23., 10:56

Az AN–26-os katonai repülőgép katasztrófájának kivizsgálására létrehozott kormánybizottság megállapította a szerencsétlenség okait – jelentette ki a RBK–Ukrajinának adott interjúban Oleh Uruszkij miniszterelnök-helyettes.

Elmondása szerint a bizottság jóváhagyta a vizsgálat eredményeit tartalmazó előzetes jelentést, amelyet a kormány október 28-i ülésén ismertetnek.

Uruszkij egyben megnevezte a katasztrófa fő okait.

„A bizottság rendszerszintű szabálysértéseket tárt fel a repülések szervezésében. Ez a légierő parancsnokságától a dandárig terjed, ahol a tragédia bekövetkezett” – közölte a miniszterelnök-helyettes.

Elmondása szerint a katasztrófa fő okait és a közvetetteket egyaránt megállapították. Így előfordult a pilóták által elkövetett hiba és a repülőgép műszaki meghibásodása is, nevezetesen felmondta a szolgálatot a PRT–24 rendszer (a „maximális hőmérséklet-szabályozás” rendszere).

Uruszkij megjegyezte, hogy ez a műszaki hiba rendkívüli helyzetet idézett elő a fedélzeten, de nem vezethetett volna a repülőgép zuhanásához. Ebben az emberi tényező is fontos szerepet játszott.

„Sajnos a bizottság megerősíti, hogy a repülések során – nemcsak ennél az utolsónál, hanem másoknál is – sok szabálysértés történt, többek között a legénység és a repülésirányítók részéről” – állapította meg.

Mint ismeretes, szeptember 25-én este Csuhujivban lezuhant egy AN–26 típusú katonai repülőgép, fedélzetén a Légierő Harkivi Nemzeti Egyetemének 27 tisztjével és kadétjával.

(rbc.ua/Kárpátalja)