CVK: 37% körüli volt a részvételi arány a választásokon

2020. október 26., 08:34

Az október 25-i helyhatósági választásokon a részvételi arány körülbelül 37% volt – jelentette be vasárnap esti sajtótájékoztatóján Oleh Didenko, a Központi Választási Bizottság (CVK) elnöke, akit az Ukrajinszka Pravda idéz.

Hozzátette, ez a mutató közel 10%-kal marad el a 2015. évi részvételtől, amely 46,6%-os volt. Úgy fogalmazott, az eredmény „várható és bizonyos mértékig törvényszerű” a Covid–19 miatt elrendelt karantén közepette.

A territoriális választási bizottságok 97%-ának eredményei alapján a legmagasabb a választókedv Ternopil megyében volt 46,77%-kal, a legalacsonyabb pedig Donyeck megyében – 31,67%. Általában az ország nyugati és központi részén valamivel aktívabbak voltak a szavazók, mint keleten és délen. Kárpátalján a választók 41,86%-a adta le a voksát.

A CVK elnöke szerint a szavazókörzetekben és a környékükön előfordultak ugyan törvénysértések, ezek azonban nem voltak tömegesek, s nem befolyásolták alapvetően a szavazás eredményét. A jogsértések túlnyomó többsége a választások napján folytatott kampánnyal volt összefüggésben.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)