Felmérés: Négy párt jutna a parlamentbe

2020. november 17., 15:09

Ha a közeljövőben tartanák a parlamenti választásokat Ukrajnában, négy pártnak lenne komoly esélye az ötszázalékos bejutási küszöböt meghaladó eredmény elérésére – jelentette az Ukrajinszka Pravda a Razumkov Központ november elején végzett felmérését ismertetve.

A szavazatok relatív többségét a Nép Szolgája párt kapná, amelyre valamennyi megkérdezett 19%-a adná a szavazatát, illetve a 28%-a azoknak, akik bizonyosan elmennek szavazni, s már döntöttek arról, hogy melyik pártra adják a voksukat. A további sorrend a biztosan bejutó pártok között: Európai Szolidaritás (13%, illetve 21%), Ellenzéki Platform – Az Életért (12% és 16,5%), Haza (6%, illetve 8%).

Az 5%-os parlamentbe jutási küszöb körüli eredményre számíthatnak: Erő és Becsület (3%, illetve 5%), Szabadság (2,5%, illetve 4%), Hang (2%, illetve 3%), Sarij Pártja (2%, illetve 2%), A Jövőért (2%, illetve 2%), Polgári Álláspont (1%, illetve 2%), Oleh Ljasko Radikális Pártja (1%, illetve 2%), Hrojszman Ukrán Stratégiája (1%, illetve 2%) A Mi Vidékünk (1%, illetve 1%).

Az Ajánlat, az Ellenzéki Blokk és Palcsevszkij Győzelme pártok támogatottsága nem éri el az 1%-ot.

A megkérdezettek mindössze 2%-a szavazna más pártra. Nem tudja, vagy nem árulta el, hogy kire adná a voksát a válaszadók 11,9%-a. A megkérdezettek 18,3%-a nem szándékozik élni a választójogával, azaz közölte, hogy nem megy el szavazni.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)