Hagyományőrzés a karantén idején

2020. november 20., 15:42

A karanténidőszak sajnos sok esetben ellehetetleníti bizonyos tevékenységek működését. A kialakult helyzet a kárpátaljai szervezeteket is kihívás elé állította, hiszen a megszokott közösségi létformában megrendezett programok jelentős része 2020-ban nem valósulhatott meg. A Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltsége azonban ezen időszakot átvészelve igyekszik a lehetőségekhez mérten folytatni az elmúlt három évben elkezdett munkát.

A szervezet célja a szakmai segítségnyújtás a helyi népzenészek, néptáncosok és kézművesek számára. A hálózat munkatársai legjobb tudásuk szerint igyekeznek végezni feladatukat bevonva az anyaországi szakembereket programjaikba. Az elmúlt három évben több száz rendezvényt sikerült ilyen módon megvalósítaniuk. Kárpát-medencei szinten legkiemelkedőbb programjuk a mentorprogram, melyet jó gyakorlatként számos más határon túli területen is alkalmaznak a kárpátaljai minta szerint. A mentorprogram célja, hogy anyaországi szakemberek által segítse a helyi néptáncegyüttesek és vezetőik szakmai előrehaladását. Mára a programba vidékünkön közel 17 táncegyüttes 33 csoportja tartozik, amellyel 18 anyaországi szakember foglalkozik – ez közel 650 gyermeket jelent. A hálózat emellett számtalan nagy rendezvényt is szervez, néhány közülük: Táncházzenészek Találkozója, Néptáncegyüttesek Mentortalálkozója, Táncház Napja, valamint részt vesz a nyári népzenei, néptánctáborok, fesztiválok, képzések szervezésében.

Az elmúlt időszakban sikeres népzene- és néptáncoktató szakmai képzést is megvalósítottak, valamint immáron hatodik alkalommal indították idén útjára a népzene-, néptánc-, népi ének mesterképzést, mely a kialakult járványhelyzet miatt online formában valósult meg.

A hálózat tagjai továbbra is próbálják a mostoha körülmények között is segíteni a hagyományőrzés folyamatát, valamint a helyi hagyományőrzőket, akik számára vészterhes a karanténidőszak. Ebből adódóan különböző online lehetőségek által igyekeznek mentorálni a helyieket, hogy az eddig felépített munka ne vesszen kárba. A mentorprogram, valamint számos másik program online formában kerül megrendezésre. A kézművesalkalmak, valamint az óvodai foglalkozások pedig módszertani segédanyagok elkészítése által segítik a kézműves-, illetve óvodai oktatást azon területeken, ahol lehetséges. A nyár folyamán lehetőség volt kisebb táncházakat is szervezni, amikor is a táncházmozgalom kicsit újra fellélegzett.

Mindemellett a ház munkatársai nagy figyelmet szentelnek a gyűjtési és archiválási munkának is. A karantén ideje alatt számos kisfilm készült, mely egy-egy mesterséget, vagy régmúlt idők hagyományőrző tevékenységét mutatja be, gyűjti fel. Ehhez hasonló program a FolkCafe, melynek keretében gyűjtést végeznek a kárpátaljai adatközlőkkel.

A népi kultúra számára elengedhetetlen a közösségi létforma megélése, azonban – míg erre újból lehetőség adódik – minden lehetséges eszközt ki kell használni, hogy fenntartsuk az eddig elért eredményeket – vallják a ház munkatársai.

 ev