A nyelvi ombudsman a regionális nyelvek használatának megszüntetését követeli

2020. november 20., 10:27

Tarasz Kreminy nyelvi ombudsman felszólította Irina Venediktova főügyészt, hogy bírósági úton szüntesse meg a regionális nyelvek használatát. Az ombudsman a Facebook közösségi oldalon ismertette levelét – írja a zn.ua.

„Annak ellenére, hogy Az állami nyelvpolitika alapjairól szóló törvényt még 2018 februárjában alkotmányellenesnek mondták ki, egyes megyei, városi, községi és nagyközségi tanácsok határozatait Dnyipropetrovszk, Kárpátalja, Zaporizzsja, Luhanszk, Mikolajiv, Odessza, Herszon és Csernyivci megyékben máig nem vonták vissza” – írta Kreminy.

Az ombudsman emlékeztetett, hogy a 2019-ben elfogadott Az ukrán mint államnyelv funkcionálásának biztosításáról szóló törvény értelmében annak hatálybalépésétől számított hat hónapon belül valamennyi államhatalmi és önkormányzati szervnek biztosítania kellett, hogy összhangba hozzák normatív dokumentumaikat a jogszabállyal.

„Egyes önkormányzatok azonban ezt még mindig nem tették meg, némelyikben pedig az ügyintézés, sőt a döntéshozatal is a regionális nyelven történik, ami a jelenlegi jogszabályok nyílt megsértését jelenti” – írta Kreminy.

Az ombudsman hasonló tartalmú kéréssel fordult a régiók újonnan megválasztott képviselőihez.

(zn.ua/Kárpátalja)