Ezentúl bírságolni fognak a maszkviselés figyelmen kívül hagyásáért Ukrajnában

2020. november 22., 09:42

November 21-től Ukrajnában érvénybe lépett a törvény, melynek értelmében bírságot szabnak ki azon állampolgárokra, akik nem viselnek maszkot nyilvános helyeken és tömegközlekedési eszközökön. A törvényt a Covid–19 terjedésének mérséklése érdekében fogadták el. Amennyiben az adott személy nem reagál a hatóságok figyelmeztetésére, a rendőrök a helyszínen kiírhatják a bírságot.

A dokumentum tiltja, hogy maszk nélkül tartózkodjuk nyilvános helyeken és épületekben, valamint a tömegközlekedési eszközökön. A törvénysértőkre 170–250 hrivnya közötti bírság vár.

A bírságot belügyi szervek, a nemzeti rendőrség, felhatalmazott egészségügyi szerv, felhatalmazott járványügyi intézmény és az önkormányzat is egyaránt kiállíthatja.

A nemzeti rendőrségnél elmondták, hogy ezentúl a hatóságok nemcsak protokollt állíthatnak ki a helyszínen, hanem döntést is hozhatnak a bírsággal kapcsolatban. Hozzátették azonban, hogy előbb csak figyelmeztetni fogják a maszkot nem viselő személyeket, s csak abban az esetben büntetnek majd, ha azok figyelmen kívül hagyják a felkérést.

Jevhenyija Kravcsuk, a Nép szolgája frakcióvezetőjének helyettese közölte, hogy a bírság azokra is vonatkozik, akik nem az előírásoknak megfelelően viselik a maszkot. Kiemelte, hogy parkokban nyugodtan sétálhatunk maszk nélkül, azonban a bevásárlóközpontokban, üzletekben, könyvtárakban, múzeumokban, kórházakban, egyetemeken, edzőtermekben, templomokban és állami hivatalokban kötelező viselnünk.

(VV/karpat.in.ua)