Opora: A szavazókörzetek 7,5%-ában fényképezték a szavazólapokat

2020. november 23., 17:40

Az Opora civil szervezet megfigyelői a vasárnap 12 és 16 óra közötti időszakban a szavazóhelyiségek 7,5%-ában tapasztalták, hogy a választók lefényképezik a saját szavazólapjaikat – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

A 18.30 órai helyzet szerint 41 esetben rögzítették a szavazólapok fényképezését, s 20 szabálysértési jegyzőkönyvet vettek fel.

Huszonöt szavazólap-fényképezést Dnyipróból jelentettek, nyolcat Rivnéből, hármat-hármat Cserkassziból és Poltavából, egyet-egyet Lembergből, Mikolajivból és Nikopolból.

A civil szervezetnél a november 22-i második választási forduló meghatározó problémájának nevezték a szavazólapok fényképezését. Szerintük a helyhatósági választások napjához (október 25. – 0,48%) és a megismételt választások első napjához (november 15. – 3,03%) képest az ilyen típusú jogsértések intenzitása az adott időszakban jelentősen megnőtt.

„A szavazólapok fényképezésének elterjedése komoly aggodalomra ad okot, mivel a probléma gyakorisága jelezheti illegális technológiák – köztük a választók ellenőrzésének és a szavazók megvesztegetésének alkalmazását” – mutatnak rá az Oporánál.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)