Az ukránok háromnegyedének elege volt a városi infrastruktúra akadályaiból

2020. december 1., 12:02

Az ukránok 77%-a aktuálisnak tartja az akadálymentesség kérdéseinek megoldását Ukrajnában – derül ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézetnek Olena Zelenszka, az elnök felesége és az Elnöki Hivatal felkérésére készült első országos akadálymentességi felméréséből, amelyet az Interfax – Ukrajina ismertet.

A megkérdezettek 64%-a úgy gondolja, hogy leggyakrabban a hajléktalan emberek ütköznek akadályokba a társadalomban, 58%-uk szerint a fogyatékossággal élők, 57% a börtönviselteket, 47% az 55 évesnél idősebbeket, 34% a sajátos megjelenésűeket vagy viselkedésűeket, 21% az LMBT közösség tagjait nevezte meg.

A válaszadók 65%-a szerint településük infrastruktúrája alapvetően vagy egyáltalán nem felel meg valamennyi lakossági kategória igényeinek, 26%-uk viszont úgy gondolja, hogy ez az infrastruktúra összességében vagy teljes mértékben megfelel mindenki igényeinek.

A lakosság 58%-a azon a véleményen van, hogy az elmúlt 2-3 évben az infrastruktúra kérdésében nem történt változás, a válaszadók 18%-a vélt felfedezni javulást, 12%-a pedig a helyzet romlásáról számolt be.

Az ukránok szerint a legfőbb infrastrukturális akadályok a kényelmes útvonalak hiánya a mozgáskorlátozottak számára (40% úgy véli, hogy ez a probléma fennáll a településükön), a bürokrácia (40%), a rámpák és felhajtók hiánya (37,5%), a nyilvános WC-k hiánya (35%), a megértés hiánya, ami a fogyatékkal élők és a mozgáskorlátozottak szükségleteit illeti (34%), a fogyatékkal élőkkel való bánásmódra vonatkozó kultúra/ismeretek hiánya a lakosság körében (31,5%), a szolgáltató szakmák előítéletei (23,4%), a városi közlekedési akadályok (21,7%).

A válaszadók mindössze 27%-a gondolja úgy, hogy az oktatási szféra részben vagy teljes egészében kielégíti a lakosság kiszolgáltatott csoportjainak igényeit, 45%-uk úgy véli, hogy alapvetően nem, vagy egyáltalán nem elégíti ki, 28,5%-uk nem tudott állást foglalni ebben a kérdésben.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)