Máért-háttér: A nemzeti újrakezdés mottóját az UMDSZ-nek is meg kell fogadnia!

2020. december 4., 12:06

A nemzeti újrakezdés évének nyilvánítják 2021-et, hangzott el a rendhagyó formában, online módon megtartott idei Magyar Állandó Értekezlet (Máért) ülésén. Ez az év és a világjárvány bebizonyította, hogy mi, magyarok valóban összetartozunk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a XIX. Máért-ülésre küldött videoüzenetében. „Az összetartozás nemcsak a történelmi múlthoz, hanem a jelenhez és a jövőhöz is köt bennünket” – fogalmazott a kormányfő. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kifejtette: nem hiszi, hogy van a magyar politikának még olyan szegmense, ahol olyan konszenzus van, mint a nemzetpolitikában. A közös gondolkodást, az egységes cselekvést a Máért és a párhuzamosan megtartott Magyar Diaszpóra Tanács zárónyilatkozatai is tükrözik, amit Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár ismertetett. Az online térben zajló fórumra ezúttal vidékünkről csak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) kapott meghívót.

Korábban lapunknak adott választási kommentárjában Péter Csaba UMDSZ-es politikus már megfogalmazta annak veszélyét, hogy miután az országos szervezet szűk körű vezetése elutasította a megyei tanácsi közös magyar indulást, a szervezet önhibájából négy megyei mandátumtól esett el, s mivel ezzel elvesztette a tartományi képviseletet, a jövőben nem számíthat a legmagasabb szintű nemzetpolitikai fórum meghívójára. Ez most sajnálatos módon bekövetkezett, amit a következőképpen kommentált az UMDSZ elnökségéből kilépő korábbi pártelnök és alelnök:

– Mély aggódással szemlélem az UMDSZ szomorú jelenét és szorongással tölt el szervezetem jövője – kezdte a tagságát megőrző megyei magyar politikus. – Sajnálattal kell konstatálni, hogy a választási kampányban tanúsított megmagyarázhatatlan viselkedéssel 10 év munkáját tették tönkre egyesek.

Az elnök rossz döntést hozott, a magyar érdekek ellenében olyan ukrán párttal szövetkezett, amire semmi szükség nem volt. Mi ennek a paktumnak a hozadéka? Milyen partnerségről beszélhetünk? Senki nem szólalt meg azóta sem, nem tudjuk, hogy mi szükség volt erre, mit nyert ezzel a szövetség, a kárpátaljai magyar közösség. Csak azt látjuk, hogy mit veszítettünk… Ukrán–magyar relációban előrelépés helyett megdöbbentő dolgokat tapasztalunk.

Grezsa István kitiltása mögött ott van a kormányzópárt megkerülhetetlen szerepe. Ez botrányos és vállalhatatlan. Amikor Magyarországról annyi segítség jön a Covid-elleni védekezés terén, segédeszközöket, lélegeztetőgépeket ad Ukrajnának és Kárpátaljának, mindeközben ez a válasz: háborút nyitnak a barátok ellen. Miközben az UMDSZ és a Nép Szolgája közötti paktumban kisebbségi jogvédelemről értekeznek, eközben némán, tétlenül tűrik a magyarokat ért újabb uszító beregszászi videót, vagy itt van a legújabb botránykeltés, a Brenzovics László és a KMKSZ intézményei elleni érthetetlen, megfélemlítést célzó hatósági titkosszolgálati akció, ami még mélyebb gödörbe taszíthatja a két ország közötti kapcsolatokat. Mégsem látunk semmilyen elhatárolódást a vélt ukrán partnerek részéről.

– Térjünk még vissza a Máért-re. Az UMDSZ ugyan nem lehetett jelen, ennek ellenére mit üzenhet a szervezet aktivistáinak és a kárpátaljai magyarságnak az idei nemzetpolitikai fórum?

– Több szempontból is rendhagyó volt a 2020-as ülés, de egy momentumot mégis ki kell ragadnunk. Elhangzott: 2021 a nemzeti újrakezdés éve lesz! A kárpátaljai magyarság a sikeres választási szerepléssel bizonyította: a következő 100 évben is szeretne erős képviselettel rendelkezni. Ehhez pedig biztosítani szükséges a politikai kereteket, az elvárások még nagyobb egységbe kell kovácsoljanak bennünket. Közben pedig azt is tapasztaljuk, ez bizony nem mindenkinek tetszik a környezetünkben. Támadásoktól is tartanunk kell.

A nemzeti újrakezdés mottója hatványozottan igaz kell, hogy legyen az országos szövetségre. Nincs más út a szervezet előtt, csak az újrakezdés, az elkövetett hibák kijavítása, az UMDSZ-nek a magyarság szolgálatába való visszaállítása. Ebben mindenkinek van felelőssége, aki szívén viseli az országos demokrata szövetség sorsát, jövőjét.

– Olyan vélekedéseket is hallani, hogy vannak, akik tönkre akarják tenni a szervezetet, s az Ön neve is felmerül…

– Az ilyen és ehhez hasonló kommunikáció érthetetlen. Nyilván azt a politikai célt szolgálja, hogy leplezze a választási sikertelenséget, az elmulasztott lehetőségeket, ne kelljen megválaszolni az ukrán paktum kapcsán felmerülő kérdéseket, ez csak a felelősség alóli kibúvás. Ám ez nem járható út, az, hogy Zubánics László elnök homokba dugja a fejét, és úgy tesz, mintha mi sem történt volna, ez nem vezet sehová, vagy ha mégis, pont az ő kicsinyes viselkedése eredményezheti a szervezet halálát. Az UMDSZ esetében csakis az újrakezdésről beszélhetünk, amire reális esély mutatkozik, de ezért valamennyiünknek áldozatot kell hozni. Érthetetlen számomra, hogy a legfelső szintű vezetőségben semmi sem történik, az elnök ragaszkodik a rossz irányvonalához. Most a személyes érdekeket félre kell tennie és a szervezet érdekeit szükséges előtérbe helyezni.

Nincs időnk a semmittevésre, minél előbb hozzá kell látni az építkezéshez. 2014-ben Gajdos István akkori elnök felismerte a felelősséget és a szervezet jövője szempontjából meghozta az áldozatot, ennek ugyanígy most is meg kell történnie. Nem lehet más célunk, mint visszakerülni a Máért-szereplőink sorába, ahonnan Zubánics László kiírt minket. Amennyiben kijavítjuk a mások által elkövetett hibákat, Budapesten visszavárnak bennünket. 2021-ben ismét ott kell lennünk a Magyar Állandó Értekezlet meghívottjai között.

– Sok szó hangzott már el az újrakezdésről. Vannak esetleg konkrét tervek is?

– Természetesen, hiszen a politika pragmatikusságot követel. A szervezetnek erős politikai szerepeket kell elvállalnia, ehhez tárgyalni kell a kistérségekben az érintettekkel. Miután az UMDSZ elnöke továbbra sem tesz semmit, így a tettre kész Bereg-vidéki csapatunk végzi ezt az aprólékos, fontos munkát. Mindent megteszünk, hogy az UMDSZ arculatát, becsületét megmentő beregszászi szárnnyal megerősítsük a szervezet jövőbeni gerincét.

Hatalmas munka vár ránk, legelőbb is a Bereg-vidéki bázisunkon létrehozunk egy átfogó UMDSZ-es képviselői csoportot, ahol a megválasztott képviselők mellett olyan tisztviselőkre, községi elöljárókra és polgármester-helyettesekre is számítunk, akik képesek eredményesen és hitelesen képviselni a magyar érdekeket. 30-40 elkötelezett tag részvételére számítok ebben az UMDSZ-es csoportban, ami az új nemzeti tanács alapjait fogja képezni. Spenik Sándor, a nemzeti tanács mostani elnöke már jelezte az elnökség tagjainak, hogy ő csak egy kadenciára vállalta a tisztséget, s ennek megfelelően kész pozícióját átadni. Reméljük, erre mihamarabb sor kerül, s jó példát mutat az országos szövetség elnökének is. Természetesen mindenkinek a munkája fontos, aki szervezetünk képviseletében a Bereg-vidéken túl bármilyen szintű mandátumot is szerzett október 25-én.

Nagyra becsülöm az elnökségen belül azok kiállást is, akik bátor lépést tettek és nemet mondtak a mostani irányvonalnak. Remélem, mindenki ezt fogja tenni, ne féljünk a megújulástól. Vannak olyanok, akik szeretnék a mostani kritikus állapotokat elhúzni egészen 2022-ig, s egy esetleges magyarországi belpolitikai fordulattól remélni valamit. Ám a gyurcsányista erők győzelmére várni vállalhatatlan és rossz döntés, ennek a törekvésnek senki nem lehet a cinkosa. Persze azt is jó volna már tisztázni, hogy az elnökségen belül mik a politikai hovatartozás kritériumai, mert az nonszensz és abszurd, hogy egyesek a kampány során ukrán pártok szekerét tolták, most meg úgy tesznek, mintha mi sem történt volna. Adódik a kérdés: aki melléjük leül, az mihez is asszisztál?…

Azt tudom csak mondani, elnök úr ne féljen vállalni a felelősséget és az UMDSZ megmentése érdekében lemondania!

(kiszo.net)