Botrányos alakuló ülés az Odessza Megyei Tanácsban

2020. december 5., 13:20

Az Odessza Megyei Tanács éjszakába nyúló pénteki ülésén Hrihorij Didenkót, a Nép Szolgája párt jelöltjét választották meg az önkormányzat elnökének – jelentette az UNIAN hírügynökség.

A tanács alakuló ülését 11 órai kezdettel hirdették meg, ám a képviselők közötti konfliktus miatt csak 23.20 órakor vette kezdetét.

Az ülésre a testület mind a 84 tagja bejelentkezett, köztük A Jövőért (За майбутнє) párt képviselői is, akiket nem regisztrált az Odessza Megyei Territoriális Választási Bizottság. Emiatt reggeltől többen blokkolták a megyei önkormányzat üléstermének emelvényét. A rendbontók két tábora között a nap folyamán többször dulakodás támadt, székeket és asztalokat törtek össze, továbbá meghibásodott az elektronikus szavazatszámláló rendszer. A képviselőknek így kézfelemeléssel kellett szavazniuk.

Az ülés fő napirendi pontja a megyei tanács elnökének megválasztása volt. A tisztségre mindössze két személyt jelöltek: a már említett Didenkót, valamint Vadim Skarivszkijt, az Ellenzéki Platform – Az Életért párttól.

Mindkét jelöltnek felajánlották, hogy szóljon a jelenlévőkhöz, ám Didenko nem élt a lehetőséggel. Skarivszkij ígéretet tett, hogy a megye javára kíván tevékenykedni. Képviselői kérdésre válaszolva kijelentette, hogy nem ismeri el a méltóság forradalmát, amely véleménye szerint „romba döntötte” Ukrajnát, romlott a lakosság élete.

A titkos szavazás alapján a voksok többségét (44) Didenko kapta.

(unian.ua/karpat.in.ua)