Pénzbírsággal kell számolniuk jövő januártól a nyelvtörvényt megsértő vállalkozásoknak – nyelvi ombudsman

2020. december 17., 09:42

Az államnyelvvédelmi ombudsman titkársága 2021. január 16-tól pénzbírsággal fogja sújtani a nyelvtörvény rendelkezéseit rendszeresen megsértő üzleti vállalkozásokat – közölte Tarasz Kreminy államnyelvvédelmi ombudsman szerdán Facebook-oldalán, adta hírül az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A jelentés szerint Kreminy az Európai Üzleti Szövetség képviselővel tartott találkozóján hangsúlyozta, hogy az ukrán szolgáltatási szféra 2021. január 16-tól köteles áttérni ukrán nyelvre. Mint jelezte, a nyelvtörvény normáinak megsértéséért a vállalatok pénzbírsággal sújthatók. Emlékeztetett arra, hogy az ombudsmani titkárság soron kívüli ellenőrzéseket tarthat a gazdasági szereplőknél a nyelvtörvényi normák betartásának kontrollálása céljából.

Kreminy figyelmeztetett: ha a nyelvtörvény rendelkezéseinek megsértése az év folyamán ismétlődik és rendszeressé válik, akkor a törvényszegőket szankcionálni fogják. Mint fogalmazott, az 5100-tól 6800 hrivnyáig terjedő pénzbírság egyesek számára nem tűnhet jelentősnek, mindazonáltal kihatással lesz az üzleti vállalkozások jó hírnevére.

(vb/karpat.in.ua)