Zelenszkij a parlamenttől a hadgyakorlatozó külföldi csapatok beengedését kéri Ukrajna területére

2020. december 17., 10:28

A Legfelső Tanácsban bejegyezték Volodimir Zelenszkij elnök törvénytervezetét, amelyben az államfő azt kéri a parlamenttől, hogy engedélyezze külföldi államok fegyveres erőinek belépését Ukrajna területére 2021-ben többnemzetiségű hadgyakorlatokon történő részvételre – adta hírül szerdán a strana.ua hírportál.

A jelentés szerint a Legfelső Tanács honlapján december 16-án jegyezték be az államfő 4499. sz. törvénytervezetét külföldi államok fegyveres erői egységeinek Ukrajna területére történő belépésének engedélyezését illetően többnemzetiségű hadgyakorlatokon való részvétel céljából. A törvénytervezetet a Védelmi Minisztérium dolgozta ki. A dokumentumot az Elnöki Hivatal egyeztette a Külügyminisztériummal, Gazdasági Minisztériummal, Pénzügyminisztériummal, Belügyminisztériummal, Infrastrukturális Minisztériummal, Igazságügyi Minisztériummal és az Ukrán Biztonsági Szolgálattal.

A nemzetközi hadgyakorlatokra 2021-ben a Védelmi Minisztérium 38,56 millió hrivnya kiutalását tervezi a költségvetéséből. Az elnöki törvénytervezetet jelenleg a parlament szakbizottsága és a törvényhozás vezetése vizsgálja.

(vb/karpat.in.ua)