Sztepanov: A Covid–19 betegek számának jelentős csökkenése ellenére is bevezetjük a szigorú karantént

2020. december 25., 18:08

A 2021. január 8–24-ig tervezett szigorú karantén akkor sem halasztódik el, ha a Covid–19 betegek száma jelentősen lecsökken – mondta Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter az újságíróknak, számolt be az Interfax-Ukrajina.

„A szigorú karantén január 8. és 24. között lesz érvényben. Január végén általában megnő az influenzás betegek száma, akiknél ugyanazok a szövődmények tapasztalhatóak. Februárra el kell érnünk a Covid–19 betegek minimális számát. Ezért a januárra tervezett szigorú karantént nem halasztjuk el” – mondta a miniszter.

 

A miniszter kommentálva a kormány, az éttermek szilveszter éjszakai nyitvatartásáról szóló döntését elmondta, hogy még ha érvényben is maradt volna az 1:00 óra utáni zárás, az emberek nem mentek volna haza.

„A kormány döntése csak a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejére vonatkozik, a többi korlátozás továbbra is fennmarad […] Nem valószínű, hogy az összes étterem éjjel 1 órakor bezárt volna. Megértjük, dolgoztak volna 2:00-ig és így tovább…” – mondta Sztepanov.

A kormány engedélyezte az éttermek, kávézók és más vendéglátóhelyek működését szilveszter éjjel reggel 7:00 óráig.

A február végéig meghosszabbított karantén idején, a vendéglátóipari egységek működése másnap 23:00 és 7:00 óra között tilos. A még szigorúbb karantén időszakában, január 8-a és 24-e között, az éttermek és kávézók csak elvitelre dolgozhatnak.