Sztepanov: Nem fújják le és nem halasztják el a januári szigorú karantént Ukrajnában

2020. december 28., 16:07

Az Egészségügyi Minisztérium nem tervezi a januári teljes karantén visszavonását vagy elhalasztását a koronavírus-járvány újévi ünnepek utánra prognosztizált erősödése és a szezonális influenza miatt – jelentette ki Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján, adta hírül az unn.com.ua hírportál.

A tárcavezető hangsúlyozta, „ismételten szeretném felhívni a figyelmet arra, mit jelzünk előre, és miért véljük úgy, hogy a (szigorú) karantént be kell vezetni, és miért nem készülünk határidejének a módosítására, legalább is az Egészségügyi Minisztérium részéről… Annak ellenére, hogy mostanra lényegesen csökkent a megbetegedések száma, ami azoknak a járvány elleni intézkedéseknek köszönhető, amelyek jelenleg érvényben vannak országunkban.” Ugyanakkor ami most megfigyelhető, amikor folynak az előkészületek az ünnepre, majd ami az újévi ünnep során várható, legalábbis a kijevi tapasztalatok szerint, láthatóan erősen „sántít” a szabályok betartása – tette hozzá.

Sztepanov felszólította az ünnepi rendezvények szervezőit, hogy az ünnepségek megtartását a járványügyi szabályok figyelembevételével tervezzék. Mint jelezte, azt szeretné, ha a felügyeleti szervek, köztük a helyi önkormányzatok, határőrség, rendőrség ellenőriznék az ünnepi rendezvényeken a szabályok betartását. Az egészségügyi tárca előrejelzése szerint ugyanis az újévi ünnepek után, azaz januárban megszaporodnak a koronavírusos megbetegedések, emellett nőni fog a szezonális influenzás esetek száma is – mutatott rá a tárcavezető.

(vb/karpat.in.ua)