Zelenszkij: A világban uralkodó nemzeti önzés miatt jut nehezen koronavírus elleni vakcinához Ukrajna

2021. január 1., 09:53

Nem könnyű koronavírus elleni vakcinához jutni, mert minden ország kizárólag a saját érdekeit nézi, s az oltóanyagért a sorban közülük az első helyeken a leggazdagabbak állnak – állapította meg Volodimir Zelenszkij elnök csütörtökön Telegram-csatornáján, adta hírül az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Mint az államfő kritikus bejegyzésében emlékeztetett, a koronavírus elleni oltóanyag beszerzése azért annyira bonyolult feladat, mert „a világ jelenleg is a nemzeti önzésnek abban a fellángolásában leledzik, amit a világjárvány provokált még a kezdetén.” Minden állam kizárólag saját magáért és saját érdekeiért küzd nagyon keményen – tette hozzá, megjegyezve: nem csoda, hogy a leggazdagabbak kerültek előre a vakcináért álló globális sorban.

Zelenszkij ugyanakkor arról biztosította a honfitársakat, hogy „Ukrajna állandó jelleggel és szakszerűen” folytatja a szükséges tárgyalásokat, hogy az ukránok a lehető leghamarabb megkapják a vakcinát „a sokszor nem túl tisztességes nemzetközi konkurencia ellenére.” Mint jelezte, Ukrajna megállapodott a Sinovac Biotech kínai vállalattal a „valóban megbízható vakcina” közvetlen leszállításáról a legrövidebb határidőn belül, miután hivatalosan engedélyezik a gyártó országban vagy valamelyik európai országban, vagy az USA-ban. Szerinte teljesen reális, hogy ez még az idei télen megtörténik 1,9 millió adag kínai oltóanyag Ukrajnának juttatásával a COVAX mechanizmuson belül ígért 8 millió dózison kívül. Az ukrán állam az ukrán embereknek ingyenesen biztosítja a valóban biztonságos vakcinát – fogadkozott az elnök.

(vb/karpat.in.ua)