Az Alkotmánybíróság elnöke elhagyta az országot

2021. január 7., 14:53

Olekszandr Tupickij, az Alkotmánybíróság elnöke az ortodox karácsony előestéjén elhagyta az országot, az Egyesült Arab Emírségekbe, Dubaiba repült – jelentette a korrespondent.net.

A hírportál forrása az Állami Határőrszolgálatnál közölte, Tupickij családjával, feleségével és fiával együtt január 6-án, a Kijev–Dubai járattal távozott Ukrajnából.

A határőrök úgy tudják, az alkotmánybíró január 13-án tér haza.

A korrespondent.net emlékeztet, az Alkotmánybíróság korábban úgy határozott, hogy Volodimir Zelenszkij elnök rendeletével, amellyel felfüggesztette tisztségéből a testület vezetőjét, túllépte hatáskörét. A Főügyészi Hivatal szerint viszont az államfő törvényesen járt el.

Korábban az Ukrajinszka Pravda arról írt, hogy Ihor Szlidenko alkotmánybíró kijelentette, az Elnöki Hivatal továbbra is nyomást gyakorol rá, el akarja hagyni Ukrajnát. Olekszandr Tupickij sajtótájékoztatóján azzal vádolta az elnök környezetét, hogy támadást indítottak az Alkotmánybíróság ellen.

Az Alkotmánybíróság 2020. október 27-én 48 képviselő beadványa nyomán alkotmányellenesnek nyilvánította a Büntetőtörvénykönyv 366-1-es cikkelyét, amit a kormányzat úgy értékelt, hogy gyakorlatilag eltörölték a köztisztviselők büntetőjogi felelősségre vonását a vagyonbevallásukban közölt hamis információkért.

(korrespondent.net/pravda.com.ua/Kárpátalja)