Zelenszkij megbízást adott a Covid-vakcina csempészésére vonatkozó információk ellenőrzésére

2021. január 7., 17:35

Volodimir Zelenszkij elnök megbízta az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU) és a többi bűnüldöző hatóságot, hogy „azonnal ellenőrizzék a koronavírus-vakcina állítólagos Ukrajnába csempészésével kapcsolatos információkat” – jelentette az Ukrajinszka Pravda a államfő Telegram-bejegyzése alapján.

„Ha valakinek valóban az jutott eszébe, hogy titokban és a törvényeket sértve importálja az oltóanyagot értékesítés céljából, akkor a reakciónak a lehető legkeményebbnek kell lennie.

Az államnak világos oltási terve van. Kezdetben a veszélyeztetett csoportokhoz tartozó embereket és a Covid elleni küzdelem frontvonalában lévőket oltják be.

A csempészet és hamisítás miatt büntetésnek kell járnia” – írta az elnök.

Az Ukrajinszka Pravda érdeklődésére az SZBU közölte, hogy már megindították az eljárást „a Covid–19-vírus elleni oltóanyag leple alatt készítmények behozatalával és felhasználásával elkövetett bűncselekmények miatt a Büntetőtörvénykönyv 321.cikkelyének 3. pontja alapján” (Mérgező vagy erős hatású anyagok, illetve mérgező vagy erős hatású gyógyszerek tiltott előállítása, beszerzése, szállítása, továbbküldése, tárolása értékesítés céljából vagy értékesítése).

A sajtó korábban arról számolt be, hogy egy sor parlamenti képviselő és kormánytagok titokban beoltatták magukat az Izraelből illegálisan behozott Covid–19 elleni Pfizer-vakcinával. A hírek szerint egyenként 2,5 ezer eurót fizettek az oltóanyagért.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)