Egy ukrán lány 15 éves palackpostájára bukkantak Szegeden

2021. január 8., 09:07

A hírt Magyarország Ungvári Főkonzulátusa jelentette közösségi oldalán.

„Magyarország Ungvári Főkonzulátusának munkatársai az ünnepek alkalmával egy varázslatos kezdeményezés résztvevőivé váltak, a csoda előttünk vált valósággá!

Külképviseletünket a közelmúltban az anyaországból a »Szegeden láttam« Facebook-csoport képviselői keresték meg egy különleges mesébe illő történettel:

A karácsonyi ünnepek alatt a Tisza Szegednél sodort partra egy üvegpalackot, benne egy ukrán nyelven megfogalmazott levélüzenettel. A palackposta megtalálója egy szegedi lakos volt, aki segítségért folyamodott a cirill betűs üzenet lefordításában. A fordítás alapján kiderült, hogy az üzenetet egy lembergi illetékességű hároméves kislány, Szófia, egy korábbi kárpátaljai Tisza-parti nyaralás során bocsátotta vízre annak reményében, hogy a benne foglalt kívánsága megvalósuljon. Levelében azt kérte a megtalálótól, hogy küldjön neki ajándékot lembergi otthonába.

A Szegeden láttam Facebook-csoport tagjai részéről számos önzetlen felajánlás történt a gyermek számára, azonban a jelenlegi vírushelyzet, a határok átjárhatatlansága, illetve a nagy távolság miatt ezek eljuttatása akadályba ütközött. A kezdeményezés sikere érdekében azonban külképviseletünk kérésére – a pravoszláv karácsony közeledte miatt – Magyarország lembergi tiszteletbeli konzulja felkereste a kislány által meghagyott címet, ahol nagy meglepetésben volt része.

A palackposta története igaz, Szófia Nagyszőlős mellett nyaralt, amikor megfogalmazta a kívánságát, és – némi felnőtt segítséggel – papírra vetették az üzenetet, majd az üvegben útjára indították a Tisza hullámain. Csupán a dátumban tévedtünk, ugyanis mindez 15 évvel korábban, egy 2005-ös nyaralás során történt, amikor még három éves volt a gyermek. Az immáron 18 éves Szófia meghatódva vette át az ajándékot a tiszteletbeli konzul asszonytól” – olvashatjuk a bejegyzésben.

A konzulátus ezzel az üzenettel kívánt kellemes ünnepeket ukrán barátainak.

(facebook.com/VV)