A kormány megmagyarázta, mit szabad vásárolni a karantén alatt

2021. január 9., 10:27

A „téli vakációs karantén” alatt a háztartási üzletek működése tilos, a többiben csak élelmiszerekkel és alapvető cikkekkel kereskedhetnek – írja az Ukrajinszka Pravda a miniszteri kabinet weboldala nyomán.

„A háztartási üzletek tevékenysége is tilos. Ugyanakkor a többi üzlet csak élelmiszereket, gyógyszereket, orvostechnikai eszközöket, higiéniai termékeket, kommunikációs eszközöket, állatgyógyászati készítményeket, takarmányokat, vetőmagokat, növényvédő szereket, háztartási vegyszereket és sajtótermékeket árusíthat olyan kereskedési területeken, melyek legalább 60 százaléka az ilyen áruk, valamint üzemanyagok forgalmazására szolgál.

Más termékcsoportok értékesítése csak megrendelések célzott kézbesítésével megengedett.

Viktor Ljasko közegészségügyi főorvos elmondta, a szigorúbb karanténkorlátozások fő célja az emberek mobilitásának csökkentése, és ennek következtében a koronavírus-fertőzés megelőzése.

Indoklása szerint a játékok, ruhák, cipők, edények stb. nem alapvető cikkek, de az első szigorú karantén alatt a szupermarketekben való jelenlétük oda vezetett, hogy az emberek csak játékok, ruhák vagy edények miatt keresték fel ezeket az üzleteket, és nem élelmiszerekért.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)