Helyhatósági választások: a siker titka

2021. január 11., 12:19

A tavalyi helyhatósági választásokon a befolyásos politikusok hozzátartozói, parlamenti képviselők jótékonysági alapítványainak munkatársai és a megyeközpontok népszerű polgármesterei által kinevezett hivatalnokok érték el a legjobb eredményeket –  derül ki a Cseszno civil mozgalom által az Ukrajinszka Pravda számára készített összeállításból.

A sikeres ukrán képviselőjelölt 48 éves, felsőfokú végzettséggel rendelkező férfi, aki korábban már indult választásokon, s pályafutása során legalább egyszer pártot váltott. Rendszerint pártja területi listavezetője volt.

A statisztikák szerint a legjobb eredményt az előző összehívású megyei tanácsok képviselői érték el. A sikeres jelölt tevékenységi területe valamelyik helyi hivatal, a vállalkozói szféra vagy az egészségügy.

A legtöbb szavazatot – 15 434 – a dnyiproperovszki megyei tanácsi választásokon az Ellenzéki Platform – Az Életért párt jelöltjeként induló Artur Martovickij szerezte. Ennyi szavazattal 2019-ben be lehetett volna jutni a parlamentbe.

Az „alsó küszöböt” jelentő választási eredmény, amellyel be lehetett kerülni az 50 legsikeresebben szereplő jelölt közé, 4 928 szavazat volt. Ezt a szavazatmennyiséget Valerij Bojko, a Harkiv Megyei Tanács képviselője érte el, aki a Kernesz Blokkja képviseletében indult a választásokon.

(chesno.org/Kárpátalja)