Az Alkotmánybíróság megvizsgálja a járások összevonását

2021. január 17., 14:09

Az Alkotmánybíróság megvizsgálja a Legfelső Tanács A járások létrehozásáról és felszámolásáról szóló határozatának alkotmányosságát – jelentette a korrespondent.net Olha Szovhirja, a parlament alkotmánybírósági képviselője nyomán.

A 49 parlamenti képviselő által jegyzett beadvány szerint a határozat „megváltoztatta a területi struktúra elemeit, amelyekről kizárólag törvények rendelkezhetnek”. Emellett arra hivatkozik a dokumentum, hogy „bizonyos járások bővítésével a Legfelső Tanács korlátozta a bírósághoz való hozzáférés jogát, mivel a bíróság területi közelsége és az igazságszolgáltatási rendszer stabilitása fontos elemei a bíróság, mint intézmény hozzáférhetőségének”.

Szovhirja szerint az alkotmányossági beadvány szerzői úgy vélik, hogy a határozat elfogadásával a parlament jogi bizonytalanságot teremtett a helyi bíróságok területi illetékességét illetően.

„A beadvány azt is indítványozza, hogy az eljárást ismerjék el sürgősnek a döntés lehetséges következményeinek minimalizálása érdekében” – tette hozzá Szovhirja.

(korrespondent.net/Kárpátalja)