Illegális idősotthonokat emlegetett az ombudsman

2021. január 22., 15:08

Ljudmila Deniszova emberi jogi ombudsman közölte, hogy tavaly mintegy száz idősotthont kerestek fel. Többségük törvénytelenül működött – idézi a korrespondent.net az ombudsmannak a Facebook közösségi oldalon megjelent bejegyzését.

A legtöbb látogatás során megerősítést nyert, hogy a szóban forgó intézmények tevékenysége nem felelt meg az önellátó képességüket elvesztő vagy ezt a képességet meg nem szerzett személyek intézeti ellátására vonatkozó állami szabványnak, amelyet a Szociálpolitikai Minisztérium hagyott jóvá.

„Ezenkívül többségük nem szerepel a szociális szolgáltatók nyilvántartásában, ami lehetetlenné teszi tevékenységük nyomon követését. Ez a legfőbb oka annak is, hogy akadályozzák az emberi jogi ombudsman hivatalának munkatársait annak ellenőrzésében, miként tartják be az emberi jogokat ezekben az intézményekben” – hangsúlyozta Deniszova.

Az ombudsman megjegyezte, hogy többször fordult levélben a szociálpolitikai miniszterhez és a megyei államigazgatási vezetőkhöz, hogy biztosítani kell ezen intézmények tevékenységének ellenőrzését, ami a hatályos jogszabályok betartását illeti.

Deniszova hangsúlyozta, hogy mindaddig, amíg ezek a problémák nem oldódnak meg, nem kizárt a harkivihoz hasonló tragikus események megismétlődése.

Korábban jelentették, hogy egy illegális harkivi idősotthonban csütörtökön 15-en váltak a tűz áldozataivá. Ezt követően a miniszteri kabinet elrendelte a szállodák, panziók, hostelek és idősotthonok soron kívüli ellenőrzését.

(korrespondent.net/Kárpátalja)