Minisztérium: 10 megyében egyáltalán nincsenek nyilvántartott idősotthonok

2021. január 25., 09:48

Marina Lazebna szociálpolitikai miniszter kijelentette, hogy az öregek idősotthonokban való elhelyezésének piaca Ukrajnában javarészt az „árnyékban” van, és ki kellene hozni a fényre. A tárcavezető, akit a strana.ua is idéz, Szavik Suszter A szólás szabadsága című műsorában fejtette ki a véleményét.

„Meg akarom erősíteni, hogy Ukrajnában szükség van a magánintézmények által nyújtott szociális szolgáltatások piacára, de az nagyobbrészt árnyékban van. Ki kell hozni a fényre, kormányzati támogatásra van szükség. És ellenőrzésre van szükségünk ebben a kérdésben” – mondta Lazebna.

Hozzátette, 2020-ban kezdte meg működését a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek nyilvántartása. A nyilvántartás önkormányzati, állami és magánintézményekről tartalmaz információkat.

A Szociálpolitikai Minisztérium adatai szerint a nyilvántartásban jelenleg 91 önkormányzati és 42 magánintézmény szerepel. A magánintézményekre vonatkozó információkat az állami adminisztrációk szolgáltatják.

„14 megyei állami adminisztráció és Kijev szolgáltatott ilyen információt, a többi nem. Kiderül, hogy Ukrajna 10 régiójában nincsenek magánintézmények, amelyek ilyen szolgáltatásokat nyújtanának. Nem hiszek ebben” – jelentette ki a miniszter.

Ami Harkiv megyét illeti, Lazebna elmondta, hogy miközben tudomása szerint 118 ilyen intézményt ellenőriznek a régióban – 11 panziót, 30 hostelt, 20 idősotthont –, közülük csak három szerepel a nyilvántartásban.

A miniszter ugyanakkor elpanaszolta, hogy az országban nem léteznek hatékony ellenőrzési mechanizmusok ezen a területen.

Korábban jelentették, hogy egy illegális harkivi idősotthonban csütörtökön 15-en váltak a tűz áldozataivá. Ezt követően a miniszteri kabinet elrendelte a szállodák, panziók, hostelek és idősotthonok soron kívüli ellenőrzését.

(strana.ua/Kárpátalja)