Az egészségügyi miniszter az oltási bizonyítványról

2021. január 26., 11:53

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter sem zárja ki a Covid–19 elleni oltási bizonyítványok bevezetésének lehetőségét, azonban hangsúlyozza, hogy ez a kérdés „komoly és finom vitát” igényel – jelentette az Ukrajinszka Pravda az Ukrajina 24 tévécsatorna nyomán.

„A világon létezik nemzetközi oltási bizonyítvány. Például a sárgaláz elleni oltáskor használtak ilyeneket… Nem zárom ki, hogy lehet valami hasonló. De megint csak: mi célból és milyen módon lesz alkalmazva?

Nem szabad elfelejtenünk, hogy létezik polgárainknak egy kategóriája, akiket nem lesz szabad beoltani egészségügyi mutatók alapján, allergiás reakciók fordulhatnak elő, ennek egyszerűen komoly következményei lehetnek az ember számára, beleértve a halált is. Mi legyen ezzel az emberrel?

Nyilván lehetségesek valamilyen korlátozások. Most csak fantáziálok: amikor megérkeztél valamelyik országba, akkor nem kell átesned karanténon, nem kell tesztet végezni, ha pedig nem rendelkezel ezzel (oltási bizonyítvánnyal – a szerk.), akkor át kell esned” – mondta el a tárcavezető a tévécsatorna adásában.

Korábban Viktor Ljasko országos közegészségügyi főorvos kijelentette, hogy a koronavírus ellen beoltott személyek egy speciális elektronikus adatbázisba kerülnek, hogy azután az orvosok kiállíthassák számukra az oltási bizonyítványt.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)