További népességfogyást vár a szakember

2021. február 2., 16:08

Ukrajna népessége 2050-re – a Donyec-medence és a Krím félsziget ideiglenesen megszállt területein élőket nem számítva – a jelenlegi 38 millióról 30 millió főre csökken – jelentette ki Ella Libanova akadémikus, a Mihajlo Ptuha Ukrán Demográfiai Intézet igazgatója, akit a liga.net. idéz.

„Huszonkilenc év múlva 29–30 millió ember él majd Ukrajnában” – jósolja Libanova.

A szakértő egyben emlékeztet, hogy az Ukrán Demográfiai Intézet 2014 előtt még 36 millióra becsülte az ország népességét 2050-ben.

Ugyanakkor az akadémikus jelezte, hogy számára a polgárok számánál fontosabb az életminőségük.

„Kanadában lényegesen nagyobb a terület, a lakosság kisebb, az életminőséget pedig össze sem lehet hasonlítani a mienkkel. Ha Ukrajna gazdasága normálisan fog fejlődni, és az életszínvonal legalább Lengyelországgal vagy Szlovákiával összevethető lesz, először is csökken a migrációs kiáramlás, másodszor ide is érkezni fognak emberek más országokból” – jelezte Libanova azzal kapcsolatban, elég lesz-e az előre jelzett lakosságszám az életminőség emeléséhez.

Ugyanakkor a szakember elismerte, hogy nem nevezné ezeket a folyamatokat egyértelműen áldásosaknak, mert a kivándorlás üzleti probléma, míg a bevándorlás az állam gondja. Szerinte az érkezők „megkövetelik az életszínvonal és kultúrájuk megőrzésének bizonyos garanciáit”. „Nem vagyok meggyőződve arról sem, hogy az ukránok hajlandóak szorosan együtt élni más mentalitású, más életmódot folytató emberekkel” – tette hozzá.

(liga.net/Kárpátalja)